Quantcast
Channel: Ποιείν
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4221

«Ερπετό γλυκόπικρο στο Πεδίον του Άρεως / ένα bootcamp για τον έρωτα»- Μια περιπατητική περφόρμανς πάνω στην ποίηση Σαπφούς, Μάτσης Χατζηλαζάρου και Τζένης Μαστοράκη

$
0
0

«Δεν ήτανε ανάγκη βασίλισσα να με κάνεις του Περού. Ανάγκη ήτανε να σκύψεις από πάνω μου, να δω στα μάτια σου εκείνα τα δυο φωσάκια. Φωσάκια που λένε ότι είμαι τ’ ονειρεμένο σου νησί στην Ωκεανία, ξωτικό, πρωτόγονο, ηλιοπλημμυρισμένο…»
 
Από τις 27 Μαΐου και για οκτώ παραστάσεις, το Πεδίον του Άρεως μετατρέπεται σ’ ένα πεδίο για μια σύγχρονη τελετουργία ερωτικής ενδυνάμωσης. 
Πώς οι γυναίκες βιώνουν τον κύκλο του έρωτα και πώς επι-βιώνουν απ’ αυτόν;
 
«όμως το ξέρω πως δε γίνεται ποτέ κανείς να ελπίζει σε ολάκαιρη την ευτυχία· ένα μικρό μερίδιο να προσδοκάει μονάχα· κει που δεν το περιμένει…»
 
Το κοινό παρακολουθεί την ιδιότυπη δοκιμασία μιας ομάδας γυναικών κατά τη διάρκεια μιας περιπατητικής περφόρμανς χτισμένης πάνω στην ποίηση της Σαπφούς, της Μάτσης Χατζηλαζάρου και της Τζένης Μαστοράκη.
 
Πώς μπορούν οι τρεις ποιήτριες μέσα στον χώρο και τον χρόνο να αποτελέσουν ένα σημείο πρόκλησης και υποστήριξης;
 
 
«… Η κόρη μου γεννήθηκε σαν όλα τα παιδιά. Καταπώς φαίνεται, θα κάνει και γερά ποδάρια, να τρέχει γρήγορα στις διαδηλώσεις»
 
Μέσα από τον ποιητικό λόγο και τη σωματική αλληλεπίδραση με τον χώρο, οι έξι περφόρμερς αναμετρώνται με το γλυκόπικρο ερπετό του έρωτα, καλώντας τους θεατές σε μια διαφορετική ανάγνωση του πάρκου και του αστικού τοπίου και στη χρήση του ως καμβά για τη δική τους ερωτική αναθεώρηση.
 
 
 *bootcamp: εντατικό πρόγραμμα εξάσκησης
 
 

 

`

Η Άντζελα Δεληχάτσιου, η οποία συνέλαβε την ιδέα της παράστασης και σκηνοθετεί, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο catisart.gr, μας μιλά για την έμπνευσή της, για την ποίηση της  Σαπφώς, της Μάτσης Χατζηλαζάρου και της Τζένης Μαστοράκη.

 

 

Πώς προέκυψε το «Ερπετό Γλυκόπικρο»;

*Το «Ερπετό Γλυκόπικρο» προέκυψε από δυο-τρεις πηγές έμπνευσης που ενώθηκαν να γίνουν το όραμα της παράστασης. Σαν ομάδα είχαμε ήδη παρουσιάσει την περιπατητική περφόρμανς «Διάλειμμα Χαράς» στο φαράγγι του Λυκαβηττού και μας ενδιέφερε να δουλέψουμε ξανά σε έναν υπαίθριο χώρο/ ένα αστικό πάρκο στην Αθήνα. Διαλέξαμε το Πεδίον του Άρεως επειδή μας ιντρίγκαρε ότι είναι ταυτόχρονα πανέμορφο πάρκο με ωραία διαρρύθμιση και αρχιτεκτονική, όμως επίσης έχει μια σκοτεινή πλευρά επειδή έχει περάσει κάποια δύσκολα χρόνια, ειδικά με τους πολλούς τοξικοεξαρτημένους που σύχναζαν το χώρο, και άλλα θέματα που το υποβάθμισαν.

Αυτό το διπολικό χαρακτηριστικό του πάρκου ταίριαζε με τη θεματική της παράστασης, που έχει να κάνει με τις διάφορες φάσεις του έρωτα όπως βιώνεται από τη γυναίκα, από τις θετικές όπως την επιθυμία και την ηδονή και την εκπλήρωση μέχρι τις δύσκολες όπως την απώλεια και τις πολιτικές/κοινωνικές προσδοκίες.

Να σημειώσουμε εδώ πως τα τελευταία δύο χρόνια η κατάσταση στο πάρκο έχει βελτιωθεί αρκετά, όμως πολύς κόσμος το φοβάται ακόμα και το αποφεύγει. Οπότε μια επιπλέον φιλοδοξία της παράστασης είναι να προσελκύσουμε ξανά κόσμο στο πάρκο, κάνοντας site-specific σωματικό θέατρο, με διάφορες τεχνικές εμβάθυνσης στα ιδιαίτερα σημεία που διαθέτει ο χώρος αυτός.

H θεματική του έρωτα όπως βιώνεται από τη γυναίκα προέκυψε από προσωπικές μου εμπειρίες και από συζητήσεις με άλλες γυναίκες φίλες και συνάδελφους που βίωναν πράγματα σχετικά με τον έρωτα και με το θέμα της μητρότητας και της μη μητρότητας, ειδικά μετά την ηλικία των 35 -πράγματα που δεν τα περιμέναμε, για τα οποία δεν νιώθαμε προετοιμασμένες, και που δεν εμφανίζονταν ως θεματική πολύ συχνά στην τέχνη και στην κουλτούρα, σαν να ήταν λίγο ταμπού.

Νιώθαμε ότι δεν είχαμε οδηγούς για να αντιμετωπίσουμε αυτό το στάδιο της ζωής μας. Οπότε αποφασίσαμε να ψάξουμε δικούς μας οδηγούς σε ποίηση γυναικών συγγραφέων, ξεκινώντας από την αρχαιότητα με τη Σαπφώ (που από την εφηβεία μου τη θεωρούσα μια πρωτότυπη δυνατή γυναικεία φωνή).

Στη συνέχεια, επειδή μας άρεσε η εμπειρία από προηγούμενες παραστάσεις όπου δημιουργήσαμε μια συνομιλία ανάμεσα σε δυο-τρεις δυνατούς συγγραφείς ως υποδομή της παράστασης, διαλέξαμε ποιήματα της Μάτσης Χατζηλαζάρου και της Τζένης Μαστοράκη, επειδή ταίριαζαν σε ορισμένες πτυχές με της Σαπφούς και έδιναν έναν διαχρονικό χαρακτήρα στην παράσταση. Η σοφία των γυναικών μέσα στους αιώνες.

`

************************************************

Ταυτότητα της παράστασης

Σύλληψη – Σκηνοθεσία:  Άντζελα Δεληχάτσιου
Συνδημιουργοί – Ερμηνεύτριες: Κατερίνα Δρακοπούλου, Κατερίνα Κλειτσιώτη, Μάγδα Κρυσταλλινού, Ιωάννα Κυρίτση, Βασιλική Νομίδου, Νατάσσα Νταϊλιάνη, Δήμητρα Σκέμπη
Ενδυματολόγος: Μαργαρίτα Δοσούλα
Σύμβουλος δραματουργίας: Νατάσσα Νταϊλιάνη
Πρωτότυπη Μουσική:  Άντζελα Δεληχάτσιου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ιωάννης Βασιλόπουλος, Δήμητρα Λούπη
Γραφιστική επιμέλεια: Ιωάννα Κυρίτση
Φωτογραφίες: Σπύρος Αγριανίτης
Επικοινωνία: Στέλλα Πεκιαρίδη

Από 28 Μαΐου έως 18 Ιουνίου
Δευτέρες Τρίτες στις 7.00 μ.μ.
Διάρκεια: 90’

Πεδίον του Άρεως.
Σημείο εκκίνησης: άγαλμα της θεάς Αθηνάς, είσοδος από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά

Περιορισμένες θέσεις, κρατήσεις απαραίτητες:
+30 6946 102862,  flagrantedeli@gmail.com

Πληροφορίες: www.flagrantedeli.com,facebook: https://www.facebook.com/erpetoglykopikro/

The post «Ερπετό γλυκόπικρο στο Πεδίον του Άρεως / ένα bootcamp για τον έρωτα»- Μια περιπατητική περφόρμανς πάνω στην ποίηση Σαπφούς, Μάτσης Χατζηλαζάρου και Τζένης Μαστοράκη appeared first on Ποιείν.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4221

Trending Articles