Εν αρχή είναι ο Λόγος… εν αρχή είναι ο Στίχος και ο Κώστας Βίρβος
Ο Κώστας Βίρβος όπως πολύ εύστοχα έχει πει ο Πάνος Γεραμάνης είναι «ο Στιχουργός εφ όλης της ύλης» αλλά και «ο Ποιητής των όλων»
Υπήρξε βιωματικός στιχουργός, έγραφε στίχους μέσα από τα βιώματα του από την καθημερινότητα του. Είναι ίσως ο πιο επιτυχημένος και αντιπροσωπευτικός λαϊκός μας στιχουργός.
Τα περίπου 2.500 δισκογραφημένα του άσματα περιλαμβάνουνε :
Κοινωνικά, ερωτικά, πολιτικά, της μετανάστευσης, χιουμοριστικά, ρεμπέτικα, μάγκικα- αργκό, επαναστατικά, τραγούδια για την Κύπρο, δημοτικά αλλά ακόμα και βλάχικα τραγούδια.
Το κορυφαίο του έργο όπως ο ίδιος έχει δηλώσει σε συνέντευξη του, είναι «ο Θεσσαλικός κύκλος» σε Μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου που κυκλοφόρησε το 1974 με ερμηνευτές τους Λιζέττα Νικολάου, Βίκυ Μοσχολιού, Λάκη Χαλκιά, Παύλο Σιδηρόπουλο και Χαράλαμπο Γαργανουράκη.
Οι μουσικοσυνθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε στην δισκογραφία ο Κώστας Βίρβος είναι οι εξής :
Απόστολος Καλδάρας, Θόδωρος Δερβενιώτης, Βασίλης Τσιτσάνης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Μπάμπης Μπακάλης, Γιώργος Μητσάκης, Γιώργος Ζαμπέτας, Βασίλης Καραπατάκης, Μανώλης Χιώτης, Γιώργος Μανισαλής, Στέλιος Καζαντζίδης, Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Μαρκόπουλος, Μίκης Θεοδωράκης, Χρήστος Λεοντής, Χαράλαμπος Λειβάδης, Χάρης Καλούδης, Σπύρος Ζαγοραίος, Τάκης Λαβίδας, Σταύρος Τζουανάκος, Νίκος Καρανικόλας, Στράτος Ατταλίδης και Χρήστος Νικολόπουλος
Στις ετικέτες των δίσκων των ασμάτων του Κώστα Βίρβου διαβάζουμε ως ερμηνευτές και ερμηνεύτριες τα ονοματεπώνυμα των εξής καλλιτεχνών :
Γρηγόρης Μπιθικώτσης , Στέλιος Καζαντζίδης, Μανώλης Αγγελόπουλος, Σωτηρία Μπέλλου, Σταύρος Τζουανάκος, Βίκυ Μοσχολιού, Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, Στελλάκης Περπινιάδης, Μάρκος Βαμβακάρης, Βασίλης Τσιτσάνης , Τάκης Μπίνης, Στράτος Διονυσίου, Γιώτα Λύδια
Γιάννης Πουλόπουλος, Γιάννης Καλατζής, Μαρινέλλα, Πάνος Γαβαλάς, Ρένα Κουμιώτη, Στράτος Παγιουμτζής, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Μαίρη Λίντα, Βαγγέλης Περπινιάδης,
Αντώνης Καλογιάννης, , Λάκης Χαλκιάς , Λιζέττα Νικολάου, Δήμητρα Γαλάνη, Ρένα Ντάλλια, Σταμάτης Κόκοτας, Μαρίκα Νίνου, Τόλης Βοσκόπουλος , Πέτρος Αναγνωστάκης, Σπύρος Ζαγοραίος
Λεωνίδας Βελής, Άννα Χρυσάφη, Κώστας Σμοκοβίτης , Πρόδρομος Τσαουσάκης, Δημήτρης Μητροπάνος, Καίτη Γκρέυ, Μπάμπης Τσετίνης, Χαρούλα Αλεξίου, Δημήτρης Κοντογιάννης,
Μανώλης Λιδάκης, Γιώργος Σαρρής , Στράτος Διονυσίου, .Μανώλης Μητσιάς
Άξιο αναφοράς είναι, ότι πρώτος ο Κώστας Βίρβος κατάφερε να αναγράφετε στην ετικέτα των δίσκων το ονοματεπώνυμο του ως στιχουργός, ως τότε γραφότανε μόνο του ερμηνευτή και του μουσικοσυνθέτη το ονοματεπώνυμο.
Ήτανε επίσης ο πρώτος στιχουργός που κατάφερε να λαμβάνει πριμ από τις πωλήσεις των δίσκων του.
Η πρώτη μου γνωριμία με τον Δάσκαλο μου στην στιχουργική
Η πρώτη μου γνωριμία με τον στιχουργό και άνθρωπο Κώστα Βίρβο έγινε τηλεφωνικώς τον Απρίλιο του 2003, με αφορμή ένα μουσικό αφιέρωμα προς τιμήν του, που διοργανώσαμε μαζί με τον σπουδαίο συνθέτη και μουσικό τον Γιάννη Τάντζη στο πολιτιστικό του χώρο ART DECO στην Λάρισα, όπου για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κάθε Κυριακή υπήρχε ένα αφιέρωμα σε ένα μεγάλο δημιουργό του λαϊκού μας τραγουδιού. Όταν ήρθε η σειρά του αφιερώματος στον Κώστα Βίρβο ανέλαβα να μιλήσω μαζί του, ώστε να τον καλέσω στην εκδήλωση μας στην Λάρισα και να μου δώσει μία τηλεφωνική συνέντευξη.
Από τις πρώτες μας κουβέντες ένιωσα πολύ οικία με τον στιχουργό που τον είχα και τον έχω ως πρότυπο μου, κατάλαβα αμέσως από την χροιά της φωνής του και από τον τρόπο που μου μιλούσε , ότι ομιλώ με έναν άνθρωπο απλό, ανθρώπινο και καλοσυνάτο. Μόλις του είπα δε πως είμαι νέος εκκολαπτόμενος στιχουργός και μάλιστα Βλάχος από την Λάρισα με καταγωγή από το Λιβάδι και τον Κοκκινοπηλό Ολύμπου , χάρηκε ιδιαίτερα διότι στην Λάρισα είχε υπηρετήσει ως έφεδρος ανθυπολοχαγός και είχε πάρα πολύ καλές αναμνήσεις αλλά και κάποιους παλιούς του φίλους από την στρατιωτική του θητεία. Με πληροφόρησε για κάτι που μέχρι εκείνη την στιγμή αγνοούσα, με πληροφόρησε ότι έχει κυκλοφορήσει σε δίσκο ένα τραγούδι του για το διάστημα που έζησε στην Λάρισα, με τίτλο « στην Λάρισα την όμορφη» με Μουσική Θεόδωρου Δερβενιώτη και ερμηνευτή τον χαρισματικό Γρηγόρη Μπιθικώτση.
Από μνήμης άρχισε να μου απαγγέλει τους στίχους του τραγουδιού του :
Στη Λάρισα την όμορφη
φαντάρος έχω ζήσει
και η κάθε της ανάμνηση απ’ την καρδιά
ποτέ της δε θα σβήσει
Στους Έξι Δρόμους τάπινα
στο κέντρο του Δεούδη
και ύστερα στο Αλκαζάρ ως το πρωί
ξενύχτι και τραγούδι
Στο Φρούριο, στην Όαση
Νεράιδα, Φαληράκι
ξεχνούσα κάθε πίκρα μου, κάθε καημό
με φίνο μπουζουκάκι
Λάρισα τόσες ομορφιές
αλλού δεν ξαναείδα
γι’ αυτό και εγώ σ΄αγάπησα και σε πονώ
σα δεύτερη πατρίδα
Του εκμυστηρεύτηκα ότι τον θαυμάζω ως στιχουργό και ότι τον έχω ως πρότυπο μου και ότι μελετάω συχνά τους στίχους των τραγουδιών του. ,Μου έδωσε κάποιες συμβουλές τις οποίες τηρώ ως σήμερα όταν γράφω στίχους. Μάλιστα μίλησε και με την Μάνα μου Σοφία Αστερίου – Μπατζικώστα, για αρκετή ώρα σε άπταιστα βλάχικα. Έκτοτε ξαναμιλήσαμε τηλεφωνικώς άλλες δύο φορές αλλά δεν κατέστη δυστυχώς δυνατόν να βρεθούμε και να μιλήσουμε και από κοντά.
Παραθέτω ως μαθητής του Κώστα Βίρβου στην στιχουργική, ένα ενδεικτικό μου τραγούδι με τίτλο “Στου παράδεισου το πάλκο” με μουσική Δημήτρη Χιονά και με ερμηνευτή τον Κώστα Σμοκοβίτη τον ερμηνευτή του δίσκου των Κώστα Βίρβου και Θόδωρου Δερβενιώτη «τριαντάφυλλο κι αγκάθι» (1981)
“Στου παράδεισου το πάλκο”
Έφυγες από κοντά μας
ξαφνικά ένα πρωί,
έμεινε μες στη καρδιά μας
η πενιά σου η στερνή.
ΡΕΦΡΑΙΝ 1
Δάσκαλε μας θα μας λείπεις
μα θα ζεις παντοτινά,
στα τραγούδια, στο μυαλό μας
μα και μέσα στη καρδιά.
Στου παράδεισου το πάλκο
είστε όλοι στη σειρά
και ο Άγιος Πέτρος είναι,
μέσα στη καλή χαρά.
Βρήκες τον Παράδεισό σου
και με φίλους σου καλούς,
το γλεντάτε με μπουζούκια
όπως τους καλούς καιρούς.
ΡΕΦΡΑΙΝ 2
Βρε Γιωργάρα θα μας λείπεις
μα θα ζεις παντοτινά,
στα τραγούδια, στο μυαλό μας
μα και μέσα στη καρδιά.
Χιώτης, Χάρης και Τσιμπίδης
Μπέμπης, Ντίλιγκερ, Θωμάς,
αχ να φτάναν οι πενιές σας
και λιγάκι εδώ σε μας…
Το άσμα μου αυτό είναι αφιερωμένο στον Δάσκαλο και φίλο μου συνθέτη-στιχουργό και σολίστα Νίκο Μαύρο, στον Θείο μου στιχουργό και τραγουδιστή Αθανάσιο Γκόγκο - Μπαγιαντέρα , στον Γιώργο Ζαμπέτα και σε όλους τους μεγάλους παλαιούς μπουζουξήδες του λαϊκού μας τραγουδιού.
Για ακρόαση στο You Toube : https://www.youtube.com/watch?v=5ymeUt4KjUQ
Την εισήγηση μου θα ολοκληρώσει η πενιά του μπαγλαμά μου…
με ένα ορχηστρικό μου σε Ρε μινόρε Σαμπάχ και τίτλο «Εις μνήμη του Κώστα Βίρβου»
Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του 1ου Πανελλήνιου συνεδρίου «Κώστας Βίρβος»
Με υγεία να συμμετάσχουμε και του χρόνου στο 2ο Πανελλήνιο συνέδριο «Κώστας Βίρβος»
***
Ο Θωμάς Αστερίου είναι Στιχουργός – Συνθέτης - Ερευνητής ελληνικής μουσικής