Η Άλις βρίσκεται στην καλύτερη φάση της ζωής της. Όλα πάνε καλά με την οικογένειά της, το σύζυγο, τα παιδιά και την επιστήμη της (είναι καθηγήτρια γλωσσολογίας). Εκεί ακριβώς όμως αρχίζει να χάνει τη μνήμη της και συνειδητοποιεί ότι πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η ταινία δεν σου αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, παρουσιάζει τα πράγματα όπως είναι: δεν υπάρχει διαφυγή από αυτή την ασθένεια. Μένει μόνο η αξιοπρέπεια με την οποία παλεύει η πρωταγωνίστρια. Συγκλονιστική η Τζούλιαν Μουρ, ήταν καιρός να πάρει το Όσκαρ, έπειτα από τόσα χρόνια δουλειάς και τόσες εξαιρετικές ταινίες.
Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ και Γουός Γουεστμόρλαντ. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Λίζα Τζένοβα.
Πρωταγωνιστούν: Τζούλιαν Μουρ, Άλεκ Μπάλντουιν, Κρίστεν Στιούαρτ
`
*
2. ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (BOYHOOD)
Αυτή η ταινία είναι από μόνη της ένα κατόρθωμα. Να παρακολουθείς δηλαδή σε πραγματικό χρόνο ένα παιδί να μεγαλώνει -από τα τέσσερα του χρόνια ως την εφηβεία και μαζί τους υπόλοιπους ηθοποιούς. Θα ήταν αρκετό δηλαδή ντοκιμαντερίστικα μιλώντας αυτό το στόρι που ξετυλίγεται στο πέρασμα του χρόνου. Φυσικά ο Λίνκλέιτερ πάει πιο πέρα και μας δίνει μια εξαιρετική ιστορία. Μοναδικό της μειονέκτημα ο χρόνος(!). Μερικές σκηνές, κάποιες φάσεις της ζωής του βασικού ήρωα, ιδιαίτερα προς το τέλος, διαρκούν πολύ και βαραίνουν κάπως την ταινία. Παραμένει από τις καλύτερες της χρονιάς όμως. Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου και Χρυσή Σφαίρα για την Πατρίσια Αρκέτ.
Σκηνοθεσία:Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
Πρωταγωνιστούν: Ίθαν Χοκ, Πατρίσια Άρκετ, Έλαρ Κολτρέιν
*
`
3. ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΜΙΜΗΣΗΣ (THE IMITATION GAME)
Εξαιρετική ταινία για τη ζωή ενός μεγαλοφυούς ανθρώπου, του Άλαν Τούρινγκ που πρώτος οραματίστηκε τους υπολογιστές με τη μορφή που τους γνωρίζουμε σήμερα, ήδη από τα μέσα του 20ου αιώνα. Και παράλληλα συμμετείχε σε μια ομάδα επιστημόνων που κατάφεραν να σπάσουν τους κωδικούς επικοινωνίας του γερμανικού στρατού στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και να σώσουν χιλιάδες ζωές. Σε αντάλλαγμα το κράτος και οι φύλακες της τάξης τον καταδίκασαν ουσιαστικά σε θάνατο (εγκλεισμός σε ψυχιατρείο, καταναγκαστική θεραπεία και τελικά αυτοκτονία) μόνο και μόνο επειδή ήταν διαφορετικός. Η ταινία είχε οκτώ υποψηφιότητες για Όσκαρ, αλλά πήρε μόνο ένα στην κατηγορία Διασκευασμένου Σεναρίου.
Σκηνοθεσία: Μόρτεν Τίλντουμ
Πρωταγωνιστούν: Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κίρα Νάιτλι, Μάθιου Γκουντ, Τσαρλς Ντανς, Ρόρι Κινίαρ.
`
4. ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ
Άλλη μια μεγάλη ταινία του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν. Δεν είναι μόνο ο σημαντικότερος σκηνοθέτης της χώρας του (ο Φατίχ Ακίν εξαιρείται) αλλά και ένας από τους κορυφαίους στην Ευρώπη. Η ιστορία του συνταξιούχου ηθοποιού που ζει πλέον ως ξενοδόχος σε μια πανσιόν χαμένη στο πουθενά της Ανατολίας, είναι συγκλονιστική. Και για αυτά που «λέει» και για αυτά που αφήνει να εννοηθούν από την γεμάτη απόγνωση ζωή του ήρωα αλλά και για την κατάσταση στη χώρα του. Βέβαια, η ταινία είναι μεγάλη και σε διάρκεια, ίσως και υπερβολικά. Καθένας έχει τους ρυθμούς του, και εδώ χωρίς να μπορώ να πω ότι υπάρχουν σκηνές που περισσεύουν, ομολογώ ότι οι διάλογοι σε κάποια σημεία απαιτούν την αντοχή του εξασκημένου σινεφίλ. Αλλά έτσι κι αλλιώς, σε αυτούς, για να λέμε την αλήθεια, απευθύνεται. Ο μέσος θεατής θα υποφέρει περίπου όπως ο πρωταγωνιστής στο Κουρδιστό Πορτοκάλι. Έτσι είναι όμως, μιλάμε για δυο διαφορετικούς κόσμους, που σε αυτή την ταινία δεν συναντιούνται. Χρυσός Φοίνικας και βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο φεστιβάλ Κανών.
Σκηνοθεσία: Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν
Πρωταγωνιστούν: Χαλούκ Μπιλγκινέρ, Μελίσα Σοζέν, Ντεμέτ Ακμπάγκ
`
`
5. ΑΝΩΤΕΡΑ ΒΙΑ
Μια οικογένεια παγιδεύεται -φαινομενικά- από τα χιόνια, αλλά στην πραγματικότητα από τα αδιέξοδα του καλοβαλμένου τρόπου ζωής της. Εξαιρετικό σχόλιο της σουηδικής και όχι μόνο κοινωνικής πραγματικότητας με φόντο το λευκό χιονισμένο τοπίο. Η απειλή είναι μέσα μας και η λύση στην ανακάλυψη του δικού μας ξεχωριστού δρόμου. Έστω και αν χρειαστεί να περπατήσουμε πολύ. Μια ακόμη εξαιρετική ταινία του σύγχρονου σουηδικού σινεμά, με αρκετά κωμικά στοιχεία, που δεν εντάσσεται όμως σε κάποιο συγκεκριμένο είδος φιλμ. Από τα καλύτερα δείγματα σινεμά που μας έχει δώσει η μετά-μπέργκμαν εποχή στη Σουηδία. Βραβείο στο Ένα Κάποιο Βλέμμα της επιτροπής του φεστιβάλ των Καννών, Βραβείο Critics’ Choice Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας
Σκηνοθεσία: Ρούμπεν Έστλαντ
Πρωταγωνιστούν: Γιοχάνες Κούνκε, Λίζα Λόβεν Κόνγκσλι, Κρίστοφερ Χίβγιου
`
* Η επιλογή έγινε από τις ταινίες που προβλήθηκαν στην Ελλάδα το 2015
`
***********************************************
Ο Γρηγόρης Παπαδογιάννης σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου, εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη και σεναρίου σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους και σκηνοθέτησε τις μικρού μήκους ταινίες «Ο άνθρωπος στις ράγες» και «Η λίμνη που δεν υπήρχε». Από το 2006 ως το 2009 έγραφε για το σινεμά στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.hridanos.gr. Eπιμελείται το περιοδικό το www.eyelands.gr και τον εκδοτικό οίκο “Παράξενες μέρες’.