Quantcast
Channel: Ποιείν
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4221

Francis Bacon, «Παραμορφώσεις», Θέατρο ΠΚ [5/3- 27/3]

$
0
0

 

Bασισμένο στο βιβλίο «Η ωμότητα των πραγμάτων – Συζητήσεις με τον Φράνσις Μπέικον»

του David Sylvester (Εκδόσεις Άγρα, 2009)

 

 

Με άξονα τις θέσεις του Francis Bacon, η παράσταση/performance «Francis Bacon “Παραμορφώσεις”», επιχειρεί να μας μεταφέρει στο εργαστήρι του ζωγράφου και να προσεγγίσει, μέσα από θεατρικά εικαστικά τοπία, το καλλιτεχνικό και το φιλοσοφικό έργο του σπουδαίου καλλιτέχνη.

 

Με τη σύμπραξη καλλιτεχνών από διάφορους χώρους, δημιουργείται η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του εργαστηρίου και ο θεατής καλείται να γίνει συνοδοιπόρος στην αισθητική αναζήτηση και μάρτυρας της δημιουργικής διαδικασίας. Με κυρίαρχο το στοιχείο της δόμησης και της αποδόμησης που χαρακτηρίζει το έργο του Bacon, η παράσταση ακροβατεί ανάμεσα στην εικονοπλασία και το κείμενο, συνδυάζοντας τη ροή και τον ρυθμό μιας αφηγηματικής αισθητικής  στην οποία η εικόνα, ο λόγος και η μουσική λειτουργούν και εξισώνονται μέσα από τον ίδιο παρανομαστή και συνυπάρχουν με την φιλοσοφική προσέγγιση του καλλιτέχνη για την Tέχνη και για την ζωή.

 

Η παράσταση είναι αποτέλεσμα ομαδικής έρευνας πάνω στο έργο, τη ζωή και τις θέσεις του Francis Bacon και βασίζεται στο βιβλίο «Η ωμότητα των πραγμάτων – Συζητήσεις με τον Φράνσις Μπέικον» του David Sylvester (Άγρα, 2009) σε μετάφραση Σπύρου Παντελάκη.

 

Η ομάδα εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Διεθνές Φεστιβάλ UKYA στο Nottingham της Αγγλίας τον Φεβρουάριο του 2019.

`

*****************************************************

Όταν πρωτοεκδόθηκε αυτό το βιβλίο, πριν αρκετά χρόνια, έγινε δεκτό σαν μια μοναδική συνεισφορά στη βιβλιογραφία της σύγχρονης τέχνης. Ο Stephen Spender υπόστήριξε σ ένα κύριο άρθρο του στο Times Literary Supplement ότι “ίσως επηρεάσει τη ζωγραφική του τελευταίου τέταρτου του αιώνα μας τόσο, όσο επηρέασαν την ποίηση του 20 και του 30 τα κριτικά κείμενα του Ezra Pound και του T.S.Eliot”. Ο Graham Greene, που το επέλεξε ως το βιβλίο της χρονιάς εκείνης, έγραψε στον Observer: “… Ένα συναρπαστικό ντοκουμέντο που μπορεί να θεωρηθεί ανάλογο των Ημερολογίων του Delacroix και των επιστολών του Gauguin”. Ο Michel Leiris έχει παρατηρήσει: “Η δουλειά του Bacon κουβαλάει τα ίχνη των πράξεών του, όπως η ανθρώπινη σάρκα φέρει τα τραύματα ενός δυστυχήματος ή μιας επίθεσης”.

Αυτές οι εξαιρετικά αποκαλυπτικές συνεντεύξεις του ζωγράφου Francis Bacon στον διάσημο κριτικό της τέχνης David Sylvester έγιναν στο διάστημα 1962-1986. Σ αυτές βρίσκεται συμπυκνωμένη μια μοναδική κατάθεση του Bacon πάνω στην τέχνη του και την τέχνη γενικά. Με μια σπάνια και σπινθηροβόλα χρήση της γλώσσας ο Bacon μιλά για τους στόχους του σαν ζωγράφος, τον τρόπο που δουλεύει, τη ζωή του, απαντώντας με κέφι και ειλικρίνεια στις διερευνητικές ερωτήσεις του Sylvester Η έμμονη προσπάθεια του Bacon να επαναδημιουργήσει την ανθρώπινη φόρμα, η δουλειά του πάνω σε έργα παλιών ζωγράφων και σε φωτογραφίες, η εξάρτησή του απ το τυχαίο, οι απόψεις του για τους τρόπους με τους οποίους έχει ερμηνευθεί η δουλειά του, είναι μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν και διερευνήθηκαν σε βάθος κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων.

Οι συνεντεύξεις έχουν ξαναμονταριστεί δημιουργικά απ τις πρωτότυπες μαγνητοφωνήσεις. Το αποτέλεσμα είναι ένα επίτευγμα της τέχνης του μοντάζ: ένα βιβλίο που δεν διακρίνεται μόνο για τη συνεκτικότητα και μοναδικότητά του, αλλά διατηρεί συγχρόνως το ενδιαφέρον, τη φρεσκάδα και την ατμόσφαιρα της συζήτησης ανάμεσα σε δύο ανθρώπους αναλόγου πνευματικού επιπέδου, που όμως οι διαφορετικές ευαισθησίες τους αναπτύσσονται ελεύθερα.
Τα κείμενα συνοδεύονται από 146 φωτογραφίες. Την ελληνική έκδοση συμπληρώνουν ένα χρονολόγιο, ένα δοκίμιο του Andrew Durham για την τεχνική του Bacon καθώς και 14 έγχρωμες εικόνες (8 ονά έργα και 2 τρίπτυχα).

`
**********************************************************************

Συντελεστές:

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Παυλίδης

Μουσική: Γιώργος Αϋφαντής, Φίλιππος Καραπάτσιος

Φωτισμοί: Ελένη Χούμου

Οργάνωση παραγωγής: Άννα Κυριακίδου

Παίζουν οι: Δημήτρης Ήλκος, Θανάσης Διμηνάς, Λήδα Χατζή, Κίρκη Ιωσηφίδου, Κωνσταντίνος Παυλίδης

Μουσικός επί σκηνής: Γιώργος Αυφαντής

INFO

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Για λίγες παραστάσεις:
Πέμπτη & Παρασκευή
5-27 Μαρτίου

Ώρα έναρξης: 21.15

Για θεατές άνω των 18 ετών.

Τιμές εισιτηρίων:

12 € (γενική είσοδος), 10 € (μειωμένο, φοιτητικό)

Προπώληση:
στο ταμείο του Θεάτρου ΠΚ και ηλεκτρονικά: www.pktheater.gr

The post Francis Bacon, «Παραμορφώσεις», Θέατρο ΠΚ [5/3- 27/3] appeared first on Ποιείν.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4221

Trending Articles