`
[author]Του Σπύρου Αραβανή [/author]
`
Ολοένα και συχνότερα βλέπω στο facebook ποιητές να σκανάρουν τα κείμενα τους ή κείμενα που τους αφορούν (ποιήματα, άρθρα, μελέτες, κριτικές κ.ά.) άρτι δημοσιευθέντα σε έντυπα -προς πώληση- περιοδικά με τις δημόσιες ευχαριστίες προς τους υπευθύνους των περιοδικών. Θεωρώ αυτήν την πράξη ως την πλέον ασεβή προς το χώρο-περιοδικό που φιλοξένησε τους ίδιους ή τα κείμενα προς αυτούς. Και ο λόγος απλός.
Από τη στιγμή που το περιοδικό δεν διατίθεται δωρεάν, αλλά επιβιώνει κυρίως χάρις στην αγοραστική του δυναμική –πέραν των χορηγιών- αυτό που θα όφειλε έστω τιμής ένεκεν να κάνει ο φιλοξενούμενος είναι να διαφημίσει πρόσκαιρα (αργότερα, όταν, το τεύχος θα έχει αποσυρθεί από τα βιβλιοπωλεία, θα είναι θεμιτή μια τέτοιας μορφής δημοσιοποίηση) το περιοδικό μέσω της ανάρτησης του εξωφύλλου και των περιεχομένων του έτσι ώστε να προβάλλει μεν τον εαυτό του (η κοινή λογική) να βοηθήσει όμως εμπράκτως και ουσιαστικά το περιοδικό εν γένει (αφήνω εκτός εδώ το γεγονός ότι οποιαδήποτε άλλη δημόσια αναφορά στο περιοδικό στο μέλλον θα είναι απίθανη-αφού δεν θα τον περιέχει, μέχρι βεβαίως την επόμενη δημοσίευση που τον αφορά).
Το γεγονός, δηλαδή, ότι αμα τη κυκλοφορία του περιοδικού γίνεται η δωρεάν αναπαραγωγή μέρους του υλικού του από τους ίδιους τους συμμετέχοντες -άμεσους ή έμμεσους- (ορισμένοι μάλιστα που δεν διαθέτουν σκάνερ ή αντίστοιχες γνώσεις «ανεβάζουν» τα ποιήματά τους αυτόνομα!) στερεί από το περιοδικό τα πολλά ή έστω και λίγα εκείνα αντίτυπα που θα αγοραστούν από τους οικείους του ποιητή αναγνώστες και φίλους. Αλλά κυρίως στην ουσία η προβολή του περιοδικού είναι μηδαμινή αφού, όπως είπαμε, δεν γίνεται καμία άλλη νύξη για το τι άλλο περιέχει.
Η σκαναρισμένη, λοιπόν, και βεβιασμένη αυτοπροβολή, τώρα που στο facebook η «ασθένεια» της εικόνας (άπειρες φωτογραφίες με βιβλία σε πάγκους, σε ανθοδέσμες, σε τούρτες, σε παραλίες κ.ά. κανένας όμως σχολιασμός-διάλογος για το περιεχόμενο πέραν των likes) χτύπησε και την ποίηση, είναι το λιγότερο μια ακόμα αυτιστική πράξη μέσα στα πλαίσια της περίφημης «κοινωνικής δικτύωσης».